Tinos Groenten en Fruit class=
Specialiteit Asperges

Specialiteit Asperges

Nieuwe Asperges

Geert Baecke kocht de eerste Belgische asperges op de veiling in Mechelen.

KNOKKE-HEIST – Geert Baecke van Tino’s groentenzaak in Knokke-Heist heeft de eerste Belgische asperges gekocht. Voor tien kilogram asperges betaalde hij duizend euro.

Geert Baecke kocht de asperges op de groenteveiling in Mechelen, in opdracht van Brasserie Rubens in Knokke-Heist en restaurant De Schaapskooi in het Nederlandse Heile.

‘Het eigenlijke seizoen begint pas halfweg februari, maar door de nieuwe kweekmethode met elektrodes in de grond zijn de asperges die in serres worden gekweekt, zeer vroeg. Ze zijn van uitstekende kwaliteit en hebben een betere smaak dan asperges die worden ingevoerd uit Peru. Ik kocht ze in opdracht van beide restaurateurs omdat die op zoek zijn naar kwalitatieve primeurs om op de kaart te zetten’, zegt Baecke.

Dat voor primeurs een forse prijs moet worden betaald, weet Baecke wel, maar hij is verbolgen over de hoge inzetprijs op de veiling. ‘Zoals vele groentehandelaars doe ik mijn aankopen via het internet en ik begrijp de inzetprijs niet. Blijkbaar heeft de veiling het maximum willen halen uit de primeurs, terwijl ik na het weekend de inheemse asperges voor 10 euro per kilo heb kunnen kopen’, zegt Geert Baecke.

Baecke is in de loop der jaren de grootste koper van asperges op de Mechelse veiling geworden. ‘Behalve de honderden kilo’s die ik daar koop, doe ik ook aankopen op de veiling in het Nederlandse Breda. De Nederlandse asperges hebben wel een iets betere smaak. Ze hebben een zilte smaak doordat de gronden waar ze worden gekweekt, werden overspoeld tijdens de grote overstroming van 1953′, zegt Baecke.

Om aan de vraag te voldoen, kocht de groente- en fruithandelaar ook een schilmachine voor zijn asperges. ‘Restaurants vragen nu geschilde asperges omdat met de hand schillen in de keuken te duur is. Door de speciale verpakking zijn ze lang houdbaar’, zegt Baecke.

Voor de eerste keer zet brasserie Rubens de primeur-asperges op haar menukaart. ‘We bieden onze klanten kwaliteitsproducten aan en de eerste asperges vallen daar onder. Kwaliteit staat op de eerste plaats, pas dan komt de aankoopprijs. We respecteren de seizoenen en onze voorkeur gaat steeds naar producten van eigen bodem’, zegt Marc Maelfait.

Nieuwsbericht uit de Standaard.be

Labels:

Facebook

Contact

Alle velden zijn verplicht in te vullen.

Tinos Geniet 
van ons 
gezond 
assortiment